Előadók



biconsulting_arato_bence

Arató Bence

ügyvezető, BI Consulting.

Arató Bence a BI Consulting ügyvezetője, aki két évtizedes, tanácsadóként és elemzőként szerzett tapasztalattal rendelkezik az üzleti intelligencia területén. Tanácsadóként BI stratégiai, architektúratervezési, eszközválasztási és minőségbiztosítói feladatokkal foglalkozik. Ügyfelei között számos hazai telekommunikációs vállalat, pénzintézet és online vállalkozás található meg. A tanácsadói tevékenység mellett a BI Akadémia vezető oktatója és a Budapest Data, Budapest BI és Budapest NOSQL konferenciák szervezője.

Nyitó előadás: NOSQL körkép

Az előadás a NOSQL technológiák színes világába kalauzolja el a hallgatókat, bemutatva a legnépszerűbb eszközökek és alkalmazási területeket.

ssp_ratky_gabor

Rátky Gábor

CTO, Secret Sauce Partners

As a member of the founding team and the technical lead of Secret Sauce, Gabor has been instrumental in assembling and growing the engineering team in Budapest that provides services to some of the most iconic brands in the US. As CTO, Gabor ensures that the team can tackle the technical and organizational challenges of growth and Secret Sauce can efficiently scale as a company.
Prior to joining Secret Sauce, Gabor started his career in a small music startup where he was recruited by Secret Sauce co-founder Zoli Piroska. Most recently, Gabor served as a Senior Software Engineer at EPAM where he led numerous R&D projects for Microsoft and spoke at conferences. He also helped bootstrap the offshore operations of UBS AG, Europe’s second largest bank.

Hosszútávú párkapcsolatban a MongoDB-vel

Az SSP-nél lassan 5 éve élünk komoly párkapcsolatban a MongoDB-vel, de ez a kapcsolat sem volt konfliktusoktól mentes, arról nem is beszélve, hogy egy félrelépéssel kezdődött. Az évek alatt sikerült tisztázni a szabályokat és a MongoDB is érett, 3.2 éves nő lett a bolondos, 1.8 éves tinédzserből. A monogámiát (mongoámiát?) a hátunk mögött hagyva, büszkén állíthatom, hogy boldog poligám kapcsolatban élünk, így előadásom felfogható egyfajta párkapcsolati tanácsadásnak, merítve a sok éves, (nem csak NOSQL) tapasztalatból.

amadeus_tozser_attila
 

Tőzsér Attila

rendszermérnök, Amadeus IT Group

Attila rendszermérnök az Amadeus IT group-nal, amely a vezető infomatikai szolgáltató az utazás es turizmus területén. A szakterülete a BigData eszközök integrációja a nagyvállalati környezetbe. A vallalat BigData infrastruktúrájának zavartalan működését biztosítja, megfelelve a szigorú biztonsági es üzleti előírásoknak. Szervezője a budapesti, valamint müncheni MongoDB user groupnak, valamint egyike az európai MongoDB master-eknek.

MongoDB alkalmazások az Amadeusnál

Az Amadeus IT Group a világ vezető IT megoldás szolgáltatója a Turizmus és Vendéglátás területén. Globális cégkénet számos probléma igényel különleges technológiai megközelítést, a lehető legkomolyabb biztonságtechnikai korlátozásokkal es rendelkezésreállási követelményekkel. Az utóbbi 3 évben sikeresen migráltunk több alkalmazást tradicionális vállalati infrastruktúra felépítésről BigData megoldásra, valamint implementáltunk új alkalmazásokat, amelyek korábban szinte lehetetlenek lettek volna. Az előadás tartalmazza, hogy miként tudtuk sikeresen alkalmazni a különböző NoSQL technológiákat, hol tapasztaltunk komolyabb problémákat és hol látjuk a legnagyobb előnyöket.

ge_devenyi_gergely ge_barabas_akos

Dévényi Gergely

Site leader – Data & analytics, GE Digital

 

Barabás Ákos

data engineer, GE Digital

 

Lucene alapú keresőmotorok alkalmazása a GE Digital-nél

A GE Digitalnél számos esetben alkalmazunk Lucene alapú keresőmotorokat, így SolR-t és az Elasticsearch-öt. Előadásunkban bemutatjuk, milyen szempontok alapján választottuk ezen eszközök valamelyikét egy probléma megoldásához, milyen tapasztalatokat gyűjtöttünk velük kapcsolatban, melyek az erősségeik és gyengeségeik. Szót ejtünk továbbá néhány technológiáról, melyek a SolR vagy az Elasticsearch ökoszisztémába tartoznak, és/vagy a keresőmotorokhoz kapcsolódva a technológiai stackünk részét képezik, bővítve azok lehetőségeit.

telekom_vitarius_gergely
nextent_szentes_marton_web  

Vitárius Gergely

BI innovációs központvezető, Magyar Telekom

Gergely 2014 eleje óta vezeti a Magyar Telekom adattárház területét, illetve tavaly októbertől az ezen belül BI és Big Data technológiákra specializálódott BI innovációs központot. E mellett vezető szerepet tölt be a Magyar Telekom stratégiai BI projektjében és nemzetközi, Deutsche Telekom szintű Big Data projektekben 

Szentes Márton

szoftverfejlesztő, Nextent Informatika Zrt.

Márton másfél éve dolgozik a Nextentnél, ahol először az innovációs csapatban foglalkozott adatbányászattal és Big Data technológiákkal, most pedig ezzel a tudással a Magyar Telekom BI innovációs központját erősíti. 

NoSQL tapasztalatok a Magyar Telekomnál

Miért használ egy piacvezető telekommunikációs vállalat NoSQL technológiákat? Miért van szükség arra, hogy a szokásostól eltérő megközelítést alkalmazzunk? A Magyar Telekom BInGO projektjében intenzíven foglalkozunk Big Data alapú megoldásokkal, ezen projekt keretein belül fejlesztünk egy Big Data technológiákra épülő ajánlórendszert. Ennek során szerzett NoSQL tapasztalatainkat fogjuk megosztani, elsősorban az HBase és MongoDB technológiákra vonatkozóan.


csikos donat

Csikós Donát

szoftverfejlesztő, Gradle Inc.

Donát az elmúlt öt évet a Java szoftverfejlesztéssel töltötte. Jelenleg a Gradle nyílt forrású projekt fejlesztőkörnyezet integrációján dolgozik, előtte pedig az Európai Részecskefizika Kutatóközpont fejlesztőjeként a DevOps csapatot erősítette. Jelenlegi fő érdeklődési köre a ‘build automation’ és az Eclipse-alapú technológiák.

Rendszerkapcsolatok nyilvántartása és vizualizációja Neo4j segítségével a CERN-nél

A genfi részecskefizikai kutatóközpont (CERN) gyorsító komplexuma a mögött egy óriási kiszolgáló IT infrastruktúra található. Ezen belül az irányítási rendszerek kiemelt fontossággal bírnak. Ennek monitorozására bár számos egyedileg fejlesztett szoftver létezik, azokat nem csak karbantartják, hanem folyamatosan fejlesztik is.
Ennek a munkának a keretében készült el az a program, mely felderíti és vizualizálja a rendszerek közötti különböző, valós idejű kapcsolatokat.
A program tervezése közben felmerült, hogy az adatokat – természetüknél fogva – egy gráfadatbázisban tároljuk. Az előadásban bemutatom, hogyan esett a választás a Neo4j adatbázisra, és ez hogyan járult hozzá a projekt sikerességéhez.


ustream_nyerges_gabor ustream_nemeth_zoltan

Nyerges Gábor

Streaming Lead, Ustream

 

Németh Zoltán

Engineering Manager, Ustream

 

A Ustream tapasztalatai a NOSQL világában

A Ustream egy nagy látogatottságú live és vod streaming szolgáltatás. A fejlesztés és üzemeltetés közben gyakran adódtak olyan helyzetek, amikor nosql megoldások tűntek kézenfekvőnek egy­-egy probléma megoldására, az adatok jellege vagy felhasználásuk módja miatt. Előadásunkban ezeket az útkereséseket szeretnénk bemutatni, az egyik legérdekesebb use case-t kiemelve. Szó lesz róla, hogy a döntést milyen kutatómunka előzte meg, végül elmeséljük milyen milyen megoldást választottunk.

epam_sallo_laszlo

Salló László

Vezető fejlesztő, EPAM

10 éves koromban egy felnőtt azt mondta, hogy a számítógép egy olyan valami, aminek utasításokat adsz és engedelmeskedik. Az elkövetkező 30 évben ennek próbáltam utána járni: voltam UI fejlesztő, Java guru, fejlesztési igazgató és ezek kombinációja. Az elmúlt pár évben, többnyire adatokkal foglalkoztam, kis adat, sok adat, nem vagyok válogatós, de ha van benne NoSQL akkor unalmas nem lehet.

Termékkereső fejlesztése SOLR alapokon

Az első dolog, amit a NoSQL-ről megtanultam, hogy nem egy svájci bicska, viszont a megfelelő feladatkörben csodákra képes. Egy ilyen feladatkor az e-commerce termék keresés, ami néhány éve még jellemzően egy pár ezres termek számot jelentett, manapság viszont nem ritka milliós (sőt milliárdos) termékszám. És persze legyen skálázható, tudjon intelligens szöveg keresést, legyen gyors, költséghatékony és főzzön ebédet. Történetem egy ilyen megoldás története, az összes tanulságával. Egy folyamat, aminek során a SOLR-al egy termékkereső motort építettünk a világ egyik legnagyobb utazási cégének

hvg_felegyhazi_gabor hvg_orvenyesi_bela

Félegyházi Gábor

vezető fejlesztő, HVG

Gyakorlatom nagy részét nagy látogatottságú internetes site-ok, portálok fejlesztésében és szoftveres valamint hardveres üzemeltetési környezetének tervezésében és fejlesztésében szereztem, ebből 13 évet a HVG kötelékében, azon belül is a hvg.hu és társ site-ok fejlesztőjeként, majd architectjeként és a fejlesztés szakmai vezetőjeknét. Szoftver- és hardverkörnyezet tervezési és implementálási tapasztalatom van többek között MS (IIS, Sql, Failover Cluster, Load balancing) mellett Linux Nginx (proxy, reverse proxy, frontend webserver), Squid, Couchbase, ElasticSerach, Linux Load balancing (Keepalive), Linux Hadoop (Cloudera, Ubuntu JUJU, Native / HDFS, Hive) megoldásokban. Megjelenése óta .NET-ben fejlesztek és .NET-es megoldásokat tervezek (MS .Net-ben és Mono.Net-ben). Tapasztalatom van vékony- és vastagkliens webalkalmazás fejlesztésben, webes frontend megoldások alkalmazásában (JavaScript, TypeScript, valamint KnockOut.JS és Angular.JS framework-ökben).
LinkedIn

Örvényesi Béla

rendszermérnök, HVG

A nyolcvanas években Székesfehérváron, a Videoton számára szakembereket előállító szakközépiskolában, majd az udvar másik oldalán a Kandó helyi főiskolai karán forrasztottam, mértem, programoztam mindent, amiben bit van. Rendszergazdaként kezdtem a Gazdasági Versenyhivatalban, majd – már lassan húsz éve – üzemeltetési feladatokkal küzdök a HVG-nél. Elsősorban a hvg.hu kiszolgáló környezetével foglalkozom, főleg adatbázisokkal – MS SQL clusterben, Oracle, kis MySql. A cégnél megtalálható sok más adatbázis-alapú rendszer terelgetése is a feladatköröm része. Adattranszformációs, migrációs, szkriptes feladatok sem állnak távol tőlem. Az utóbbi néhány évben üzemeltetési oldalról kóstoltam bele a NoSQL világába.
LinkedIn

NOSQL alkalmazások a HVG-nél

A hvg.hu, az ország egyik legnagyobb hírportálja évek óta ElasticSearch és Couchbase NoSQL-alapokon szolgálja ki látogatóit. Az előadás során röviden bemutatjuk a korábbi MS SQL alapú rendszerünk problémáit, az áttérést az új környezetre, a NoSQL és a hagyományos SQL-adatbázisok együttműködését. Elemezzük, miért esett a választásunk a két fenti megoldásra és miért használjuk mindkettőt. Ismertetjük a .NET alapú webszolgáltatásaink fejlesztési jellemzőit. Kitérünk adatszinkronizációs kérdésekre, problémákra és az üzemeltetési környezetre is

ingatlan_nadai_gabor_web

Nádai Gábor

Vezető fejlesztő, Ingatlan.com Zrt.

 

NoSQL technológiák az ingatlan.com-nál

Az előadásban bemutatásra kerül, hogy miként és mire használják az ingatlan.com rendszerei a különböző NoSQL technológiákat, így a Redist, az ElasticSearch-öt és az Apache Solr-t.

Search Tech Corner

A kávészünetek alatt működő Tech Cornerben a különböző NOSQL eszközöket jól ismerő szakértőkkel lehet kötetlenül beszélgetni


appworks_izsak_tamas

Izsák Tamás

Vezető szakértő, APPWORKS

A Magyarországon elsőként MongoDB Ready Partner minősítést szerzett APPWORKS ügyvezetője, aki több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a relációs- és NoSQL adatbázisok területén. Adatbázis szakértőként és vezető fejlesztőként az architektúratervezéstől a kivitelezésen át a bevezetésig igen sokrétű feladatokkal foglalkozik. Ügyfelei között a kis- és középvállalatok változatos palettája ugyan úgy megtalálható, mint a nagyvállalatok, a pénzügyi vagy az államigazgatási szektor szereplői.

MongoDB bemelegítő előadás

A bemelegítő előadások a reggeli regisztráció alatt kerülnek megrendezésre, ahol a résztvevők 15 perc alatt áttekintést kaphatnak egy-egy népszerű NOSQL eszközről

MongoDB Tech Corner

A kávészünetek alatt működő Tech Cornerben a különböző NOSQL eszközöket jól ismerő szakértőkkel lehet kötetlenül beszélgetni


nextent_szente_janos

Szendi-Varga János

Innovációs vezető, Nextent Informatika Zrt.

Szendi-Varga János, az ismerősei, munkatársai csak Szenyo-ként ismerik, ezt a nicknevet használja kb. 1995 óta, mikor elkezdett IRC-zni. Java fejlesztőként nagyvállalati projekteken dolgozott, később architekti feladatokat látott el. Jelenleg a Nextent Innováció (NI) nevű részleget vezeti, aminek feladata az új technológiai és piaci lehetőségek felkutatása, tesztelése, és beilletsztése a Nextent Informatika mindennapi életébe. 2013 óra foglalkozik gráf adatbázisokkal, a Neo4j Budapest Meetup csoport alapítója, szervezője, előadója, elkötelezett a technológia széles körben történő elterjesztésében

Neo4j bemelegítő előadás

A bemelegítő előadások a reggeli regisztráció alatt kerülnek megrendezésre, ahol a résztvevők 15 perc alatt áttekintést kaphatnak egy-egy népszerű NOSQL eszközről

Neo4j Tech Corner

A kávészünetek alatt működő Tech Cornerben a különböző NOSQL eszközöket jól ismerő szakértőkkel lehet kötetlenül beszélgetni

Döbrei Gábor

Lead Backend Developer, Clipdis

Neo4j Tech Corner

A kávészünetek alatt működő Tech Cornerben a különböző NOSQL eszközöket jól ismerő szakértőkkel lehet kötetlenül beszélgetni

Bennó Tamás

Java fejlesztő, p92rdi

Neo4j Tech Corner

A kávészünetek alatt működő Tech Cornerben a különböző NOSQL eszközöket jól ismerő szakértőkkel lehet kötetlenül beszélgetni